Близо 120 000 данъкоплатци са посетили салона за обслужване на клиенти

...
Близо 120 000 данъкоплатци са посетили салона за обслужване на клиенти
Коментари Харесай

НАП-Варна издала 22 хил. ПИК през миналата година

Близо 120 000 данъкоплатци са посетили салона за обслужване на клиенти в Национална агенция за приходите Варна през 2022 година, като 22 000 от тях са деклариралите и получили личен идентификационен код (ПИК).

Издаването на ПИК става в границите на минути след подаване на заявление. Персоналният код се получава персонално или посредством упълномощено лице в определен от потребителя офис на Национална агенция за приходите.

Част от електронните услуги, налични с ПИК, са подаване на данъчни и осигурителни заявления, информации за застрахователен приход, за деен трудов контракт, за участие в пенсионен фонд, за отговорности с опция за заплащане, приемане на удостоверения от Национална агенция за приходите и други.

В началото на март, след подаването на данните от работодатели и платци на приходи, ще бъде дейна и е-услугата за достъп до авансово попълнената декларация за приходите, която се подава с ПИК или електронен автограф през Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите. В нея ще бъдат вписани автоматизирано данни за получени през 2022 година приходи от трудови правни отношения, цивилен контракти и възнаграждения, приходи от наем за парцели, чиито наематели са юридически лица и други.

Срокът за прилагане на 5% отстъпка за ранно онлайн обявление и заплащане е 31 март, а крайният период за оповестяване на приходите и заплащане на дължимия налог върху общата годишна данъчна основа тази година е 2 май, първият работен ден след 30 април.

Лицата, извършващи активност като търговци, еднолични търговци и аграрни стопани, избрали този ред на облагане, подават декларациите си от 1 март до 30 юни. Това е срокът, в който и компаниите би трябвало да заявяват корпоративен налог /чл. 92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, налог върху разноските, налог върху приходите на бюджетните предприятия, както и налог върху активността от опериране на кораби. Срокът за заплащане на тези налози е 30 юни.

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните условия може да се получи в уеб страницата на Национална агенция за приходите и на телефоните на Информационния център на Национална агенция за приходите: 02/9859 6801 или 0700 18 700 на цена, съгласно цените на съответния оператор.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР